Bejelentkezés

Finding accommodation in English In Deutsch! Mi az a balatonozz.hu?
Oldalunk a Balaton és környezetében található szállásokat (családi ház, nyaraló, apartman, hotel, panzió, kemping) kínálja a nyaralni vágyóknak. Válogass a több száz fényképes hirdetés közül a gyors-, a részletes- és a térképes kereső segítségével és találd meg a számodra legjobb ajánlatot!

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb kategóriákat a minél kényelmesebb használatért. Találj vízparti, olcsó, vagy állatbarát szállást egy gombnyomással!
A szállás adatlapján üzenetet küldhetsz a hirdetőnek, megtekintheted a foglaltsági naptárát, a szállás elhelyezkedését a térképen és az értékelését.
Mi összehozzuk a szálláshirdetőket a szálláskeresőkkel!
FŐOLDAL BALATONI SZÁLLÁS OLCSÓ SZÁLLÁS CSALÁDI NYARALÁS BALATONI HÍREK
Szálláskereső
Akciós szállás:

Régió választás:
Település választás:
Szállás típusa:
Érkezés ideje:

Éjszakák:

Üdülési csekk elfogadóhely


Széchenyi pihenőkártya elfogadóhely

Ár *:

-tól

-ig

* Ft/fő/éj
Utca:
Szobák
száma:
Férőhelyek
száma:
Létszám:
Vízpart távolsága:
Parkolás:
A szállás felszereltsége:
Gyermek kedvezmény
Bicikli tárolás
Pótágy
Reggeli
Háziállat vihető
Szúnyogháló
Főzési lehetőség
Klíma
Medence
Hűtő
Internet
Dohányzó szobák
Mikró
WiFi
Szilveszterre kiadó
Grill
TV
Balatoni hírek

Balatoni borok, mint az ország hírnökei

2012.03.29.

balatoni_borok "A Balaton és a Balaton Felvidék a legjobb példája és hírnöke lehetne mindannak, amiről Magyarországnak szólnia kell itthon és a világban egyaránt!” Interjú Mlinkó Istvánnal a Balaton Aranya Szőlőbirtok borászával.

Meg lehet-e már mondani egyértelműen, hogy milyenek lettek a 2011-es borok a Balaton-felvidéken?

A tavalyi év az egész országban kiemelkedő volt a szőlőtermés és a borkészítés szempontjából. Nincs ez nálunk se másként. Nyugodt szívvel elmondhatom, hogy nagyon jó év volt a 2011-es, nagyon finom, fajtajelleges, a helyi terroár illat és íz jegyeit magukon hordozó borokat készítettünk.

Okoztak-e gondot a Balaton-felvidéken a februári nagy fagyok?

Hála Istennek nem tapasztalok különösebben nagy károkat. Ne felejtsük el, hogy a Balaton-felvidéken – és ezen belül különösen a mi saját területeinken, Balatonakaliban és Dörgicsén – a helyi mikroklímának egyedülállóan kedvező. Ennek is köszönhetően nem volt olyan napokig tartó alacsony hőmérséklet, amely komolyabb gondot okozott volna a rügyekben.

Milyen termést vár idén?

Bizakodó vagyok. A tavalyi év után - amely kiemelkedő volt – nagyon jót tenne, ha idén is sikeres évünk lenne. Ami tőlünk telik azt megtesszük, a többi az égiektől függ.

Melyek a klasszikus Balaton-felvidéki borok?

Klasszikus Balaton-felvidéki bor az Olaszrizling, a Szürkebarát, valamint a Kéfrankos. A világfajták közül a Sauvignon Blanc és Chardonnay a Balaton-felvidéken is otthonra lelt.

Mekkora területen gazdálkodik jelenleg a Balaton Aranya Szőlőbirtok?

Kézműves borászatunk jelenleg négy hektáron gazdálkodik Dörgicsén és Balatonakaliban. A pincénk Balatonakaliban van, feldolgozónk, bemutatótermünk Dörgicsén a Dörgicsei Borházban található.

A Balaton-felvidéki kirándulások, túrák közepette hova érdemes beugrani borkóstolóra?

Nagyon sok helyen kínálják a helyi és környékbeli borokat. Én Dörgicsét ajánlom, azon belül is a Dörgicsei Borházat. Itt a Balaton-felvidék klasszikus borait kóstolhatják, ismerhetik meg. Az ide látogatók működés közben ismerhetik meg a kézműves borászat mindennapjait, bemehetnek a pincészetbe, megnézhetik, hogyan történik a palackozás. De természetesen a legfontosabb az, hogy nagyon finom borokat kóstolhatnak!

A Balaton-felvidék mindig is az ország egyik fontos bortermő vidéke volt, milyen manapság a Balaton-felvidéki borok általános megítélése?

A borkedvelők és a borászok véleményei alapján is egyöntetűen állíthatom, hogy egyre jobb. Mint minden borvidéknek, a Balaton-felvidéknek is megvannak a saját, jellemző fajtái. Néhány évvel ezelőtt a villányi és a szekszárdi vörösborok voltak a keresettek, ma már jelentős érdeklődés és figyelem irányul a fehér fajták és a rozé felé is. Ezekkel a Balaton-felvidék kiemelkedően jól áll.

Hogyan látja a Balaton-felvidéki jövőjét?

A Balaton-felvidék az ország egészének jövője szempontjából meghatározó kell, hogy legyen. A páratlanul szép és természeti kincsekben gazdag Balaton Felvidékre és a szakértően ápolt borvidékekre is a hagyományok tisztelete és az értékek védelme a jellemző. A Balaton és a Balaton- felvidék a legjobb példája és hírnöke lehetne mindannak, amiről Magyarországnak szólnia kell itthon és a világban egyaránt!

Magyarország sok értékes hagyománya közül az egyik legnemesebb a borkészítés, a szőlőkultúra. Nagy hiba azonban csak a régi dicsőségen merengeni és unos-untalan azt felemlegetni. Napról-napra, szüretről-szüretre a legmagasabb minőséget kell produkálni és a borászat minden apró mozzanatát a legnagyobb odafigyeléssel kell végezni. Hatalmas a piaci csata a külföldi borokkal, ha álljuk a versenyt abban mi magunk is fejlődünk, ha nem, akkor elvesztünk. Bár erre gondolni sem merek!


Milyen Balaton-felvidéki bort ajánl legszívesebben a borbarátoknak?

Természetesen a klasszikus Balaton-felvidéki fajtákat. Mindenképpen ajánlom a Balaton Aranya Szőlőbirtok Olaszrizlingjét, Szürkebarátját, Sauvignon Blanc-ját és Kékfrankos Rozéját.


Mennyire tudatos a turizmus-szervezés és a Balaton-felvidéki borkultúra együttműködése?

A turizmusnak és a borkultúrának is kell, hogy legyen saját, hosszú távú koncepciója. Egészen biztos vagyok benne, hogy a borra, a borkultúrára, a borászatokra komoly turisztikai koncepciókat lehetne és kellene is építeni. A magyar borkultúra és Magyarország történelme ezer szállal kötődik egymáshoz, miért ne kötődhetne össze a jövője is? A turisták többsége – mert ilyen-olyan információjuk már általában van a magyar borokról – ha már itt vannak, megkóstolják borainkat. El kellene érni, hogy kifejezetten a bor, és a borhoz kötődő élmények miatt is jöjjenek látogatók Magyarországra.

Forrás: (balaton.vehir.hu és hirextra.hu)