Két Balaton környéki étterem a legjobbak között
A Chateau Visz megőrizte az elmúlt évi magas minősítését, a Hertelendy Kastélyszálló pedig bekerült a legjobb csúcséttermek közé.
Másfél évtizedes hagyomány már, hogy a magyar éttermeket minősíti a szakma. A Dining Guide című étterem ajánló kiadvány magyarul és angolul kínálja a legjobb hazai konyhákat; ebbe bekerülni mindig is különleges dicsőségnek számított. A somogyi éttermek közül a balatonszemesi Kistücsök büszkélkedhet azzal, hogy többször is szerepelt a legjobbak között.
Öt év óta 61 fős választott zsűri rangsorol; az idén nyolc kategóriába sorolták az éttermeket, s az első ötöt hirdették ki. Külön kategóriát alkotnak az európai (francia, olasz), a távol-keleti és az újító magyar konyhák, a trattoriák-pizzériák, a bisztrók és étkezdék, továbbá az ígéretes vidéki éttermek. Utóbbira azért volt szükség, mert egyértelmű a főváros túlsúlya; a 35 díjazott étterem közül 29 budapesti.
A nyolcadik az úgynevezett királykategória, azaz a csúcséttermek köre, ahol a három budapesti – a Costes, az Onyx és a Babel mellett – két somogyi is bekerült. A Chateau Visz megőrizte az elmúlt évi magas minősítését, a kutas-kozmapusztai Hertelendy Kastélyszálló pedig a legjobb magyar szálloda minősítése mellett a legjobb csúcséttermek közé is bekerült.
(Forrás: Sonline.hu)